Frietje Stoofvlees

Vanochtend werd ik wakker met maar één ding on my mind: Patatje stoofvlees. Dan bedoel ik natuurlijk niet van die ranzige diepvriespatat die je krijgt voorgeschoteld wanneer je tegenwoordig ergens patat besteld. Nee, ik bedoel hier patat van echte aardappelen, de soort dus die je eerst zelf moet schillen, dan in reepjes snijdt, wast en goed afdroogt. Vervolgens voorbakt bakt op 170 graden om ze later af te bakken op 180 graden en dat bakken doe je bij voorkeur in ossenwit.

Je kunt natuurlijk ook naar België afreizen en even een friet kot binnenwippen. Ik moet je dan wel waarschuwen dat frietkotten daar een curiositeit aan het worden zijn. Net als de palingrokers in ons eigen Holland moet je ze met een vergrootglas zoeken. Je kunt dus beter gewoon thuis blijven en ik je eigen keuken aan de slag gaan. Dan kun je ook lekker veel maken zodat je de hele week patatje stoofvlees eten kan.

Welnu, het piece de resistance, het stoofvlees. Hier zijn natuurlijk boeken over volgeschreven in alle talen, zelfs in het Chinees heb ik mij laten vertellen.... Gestoofd vlees van een geit, kip, schaap, varken t is allemaal even lekker, maar bij friet hoort nu eenmaal gestoofd vlees van een rund. Traditie is traditie. Je kunt verschillende delen van het rund gebruiken, maar neem maar liever gewoon magere runderlapjes of borstlappen (duurt wel wat langer)...

Goed. Als de lezer nu even goed bij de les blijft en oplet dan kan een kind verder de was doen. Doe de boter in de pan en laat hem lekker bruin worden.  Niet té bruin want dan verbrandt ie en kun je weer opnieuw beginnen. Voeg er een flink scheut olie aan toe. Doe op het juiste moment het in blokjes gesneden vlees in de pan en bak het tot het lekker bruin is. Gooi er tijdens het bakken de suiker en de kruiden bij en na enige minuten de gesneden uien. Wanneer de uien donker zijn opgekleurd, gooi er dan het kokende water bij en laat het geheel een paar uur, zeker 3, op een laag pitje langzaam sudderen. Zet het vlees ruim onder water en laat het langzaam reduceren. Het moet een mooie stevige saus worden. Mocht hij te ver ingekookt zijn doe er dan wat bier bij en drink de rest zelf op. Wanneer je nou thuis nog zo'n oud pot kacheltje hebt staan zet het pannetje daar dan op en hou het dan zo'n 5 uur tegen de kook aan. Zelfs de goden dalen van de Olympus af om even te komen ruiken aan deze dis!

En als je dan de hele dag hebt kunnen genieten van die heerlijke geuren en het pannetje met vlees eindelijk klaar is, bak dan de voorgebakken patat af tot ie lekker goud bruin is. Zout hem en gooi er een grote schep met stoofvlees overheen. Als je het helemaal af wilt maken, doe je er ook nog een lepel gele curry saus bij. Daar moet dan je wel ook weer voor naar België rijden, maar een lepel Zaanse mayonais kan natuurlijk ook. Neem vooral geen frietsaus of een of ander laf sausje waar ze de olie uit weg laten. Als je wilt afvallen, kun je maar beter op zoek gaan in de saladesectie van onze site.
 

Vorige
Vorige

Boerenkool Stampot

Volgende
Volgende

Not so Traditional Dutch Pea Soup