Som Tam Salad

SOM TAM SALAD – POK POK

This is absolutely my most favorite salad ever. Papaya salad best enjoyed on a street corner in Bangkok or any other location for that matter. Pure bliss. The Thai also call this salad Pok Pok. Sound of pestle en mortar during creation of this classic Thai street food.

Gemiddeld één keer per week droom ik over deze salade. Sinds ik heb uitgevonden hoe ik het zelf kan maken, hoef ik niet naar Bangkok te vliegen om ervan te genieten. Oorspronkelijk komt deze salade uit Zuidoost Thailand, maar dit terzijde. Als UNESCO ook gerechten op een lijst zou zetten, staat dit culinaire wereldwondertje bovenaan. Het water loopt me alweer in de mond!

Als ik in Bangkok ben, eet ik dus twee keer per dag deze salade. Elke keer voorafgegaan door een heerlijk kippensoepje dat op elke hoek van de straat te koop wordt aangeboden. Vaak staan al die hawkers bij elkaar. Als ik dan ergens ga zitten en een soepje bestel, roep ik onmiddellijk ‘Som Tam'. Niet dat ik verder Thai spreek, maar als het om lekker eten gaat, spreek ik alle talen. Nadat ik te kennen heb gegeven dat ik Som Tam wil, komt er iemand aangesneld van een ander stalletje om mijn wens in vervulling te laten gaan.

Het ritueel kan beginnen en ik voel me helemaal in mijn element. Wat zeg ik nu? Ik voel mij in alle staten! Alles valt voor mij op zijn plaats wanneer ik geheel vrij van zorgen ergens op de hoek van een straat de geur van een heerlijke noodle soep opsnuif terwijl naast mij een vrouwtje druk in de weer is met mijn PoK Pok, zo noemen de thais deze salade. 

PoKpokpokpokpokpokpokpok 

(Dit is het geluid dat geproduceerd wordt door de stamper en vijzel tijdens de bereiding van de salade).... 

Het verkeer raast als een dolle langs mij heen, maar ik geniet en ontstijg alle wereldse zaken.

Pokpokpokpokpokpokpokpok.... 

De lezer zit nu natuurlijk op het puntje van zijn stoel en vraagt zich af waar ik het nou precies over heb?! Som Tam?!? Wat dat is, zal ik je vertellen. Som Tam wordt gemaakt van jonge papaya, wanneer hij nog hard en groen is. In Nederland kun je het in Thaise winkels kopen. Maar in Nederland maak ik hem meestal van wortel; bijna net zo lekker en veel goedkoper.
In Thailand zitten die vrouwtje in hun mini-restaurantjes de hele dag met een hakmesje lange dunne reepjes te snijden van de vrucht. Wij raspen dunne reepjes wortel. Doe deze in een hele grote vijzel. De Thai hebben hier speciale grote stenen Som Tam-vijzels voor. Neem een schoon plastic teiltje en doe hier de wortel in. Vermaal vervolgens de gedroogde garnaaltjes en knoflook en doe dit samen met de gehalveerde cherrie tomaatjes en het pepertje bij het wortelmengsel. Stamp hier flink op met je vijzel zodat alle sappen vrijkomen. Let op; niet pureren maar kneuzen! Doe er dan het limoensap, tamarindepasta met daarin opgeloste palmsuiker bij en meng het door elkaar. Chop de kousenband in stukjes van 2 cm, en doe het erbij. Stamp er nog eens met de vijzel op en giet de vissaus erbij. Niet te veel! Doe het geheel in een plastic zakje (doen ze in Siam ook) kun je der lekker in knijpen, zodat er nog meer juices vrijkomen.

Doe de salade in een diep bord en giet wat van de juice erover. Tenslotte gooi je er een hand gevijzelde ongezouten pinda's overheen. Het ultime raw food. Heerlijk en super gezond!

Vorige
Vorige

Zeeuwse Mosselen

Volgende
Volgende

Thai Boat soup