Zeeuwse Mosselen

Vandaag was ik van plan om over sprotjes te gaan schrijven. Maar ik voel dat toch eerst de mosselen er uit moeten.

Allereerst; er is maar één mossel en dat is de Zeeuwse mossel! Er zijn natuurlijk wel honderden manieren om een Zeeuwse mossel klaar te maken. Mouclade (mosselen in wijnsaus), gebakken mosselen met knoflook en peterselie, mosselsoep, mosselen op grootmoeders wijze en mosselen op mijn wijze. Ik eet ze bij voorkeur rauw of even opgestoomd met Rodenbach bier en verse koriander.

Een mosselschelp hoort helemaal gevuld te zijn met mossel, hij moet er als het ware uit willen ploppen. Je kunt een mossel niet aan de schelp beoordelen. Net zoals je aan een huis niet kunt zien wat voor persoon erin woont. Je kunt beter een kleine mossel hebben die goed gevuld is, dan een grote schelp waar zich een kleintje in verscholen houdt.

Ik wacht alweer in spanning op de eerste mosselen in mijn pan. Het is élk jaar weer spannend, een ritueel als het ware. De prijs moet namelijk eerst bepaald worden en daar hebben de Zeeuwen zo hun eigen onorthodoxe methoden voor. En ze kunnen het zo doen, want alleen de Zeeuwen hebben immers echte Zeeuwse mosselen.

Belangrijk voor de prijsbepaling is dat de mosselen het juiste vetgehalte hebben. Dat krijgen ze alleen als in de maanden voorafgaand aan de oogst het water niet al te koud is gebleven. Als dat wel zo is, wordt de mossel namelijk niet vet genoeg en blijft ie te klein. De Zeeuwse mosselboeren willen echter zo snel mogelijk hun geld verdienen en de Belgen (de grootste afnemers) willen zo snel mogelijk hun pannetjes gevuld hebben. Jammer, want als de mossel nog iets langer had mogen ‘zwemmen' was ie mooi gegroeid en lekker vol en vet geworden.

Ik zou u nog wel even kunnen vermaken met de geheimen van de Zeeuwse mosselhandel. Ik krijg er, als grootgebruiker en grootinkoper elk jaar weer mee te maken. Onlangs kwam ik echter achter moeilijkheden vanuit een hele andere hoek. De Waddenvereniging.

Het Zeeuwse mosselzaad wordt namelijk eerst opgekweekt op het wad en wanneer ze groot genoeg zijn, worden ze in grote vistrailers naar de Oosterschelde getransporteerd. Milieuorganisaties hebben nu aangegeven, dat het onverantwoord is om daar op deze schaal mee door te gaan. De groeiende populatie eidereenden en toppereenden zijn namelijk ook dol op mosselen! Maar ik moet de eerste eidereend nog ontmoeten die weet hoe hij een Mouclade moet maken! Het leven van een mossel liefhebbers gaat niet over rozen....

En dan nu mijn recept:

Ik hou van Rodebachbier, van mosselen en van koriander, dus met die ingrediënten bereid ik mosselen bij voorkeur voor mezelf.

Leeg een flesje Rodenbach in de pan en doe hier de mosselen bij. Strooi er de verse koriander overheen. Laat een keer de kook over de mosselen heengaan. Schut de mosselen onmiddellijk om zodat de onderste mosselen boven komen te liggen. Herhaal dit nog twee keer. Doe ze over in een schaal en smullen maar!

Vorige
Vorige

PHO BO HANOI

Volgende
Volgende

Som Tam Salad